BIK-stugan är ett Sjödalshus på 70 m2. Det är byggt 1977. Stugan ligger i Haraldsåsens Fritidsby, ca 2 km från Hede centrum. Den består av storstuga med köksdel, 3st sovrum med sammanlagt 6st bäddar, badrum med wc, dusch och bastu. Vatten och avlopp är kommunalt.
Stugan inhandlades efter Nordiska Brandmästerskapen 1989 då det blev ett överskott i kassan. Styrelsen och medlemmarna kom då överens om att det var en bra placering av de medel som vi då hade. En stuga som medlemmarna kunde hyra för en låg kostnad, det är inte avsikten att det skall tjänas pengar på stugan utan bara att den skall bära sina egna kostnader.

Hyreskostnad / Regler
Med stigande underhålls kostnader har vi varit tvungna att hänga med prisindex och justera hyran. Nya Hyran gäller från hösten 2022.
Prislista:
Högsäsong – 2 veckor: Jul & Nyår, v9 och veckan innan och efter påsk: 3000 kr/vecka.
Normalsäsong: 2000 kr/vecka.
Lågsäsong – v18-26: 1700 kr/vecka. (Priserna är justerade 2022-10-19)
För att alla ska ha lika möjlighet till stugan kan inga förbokningar för nästkommande år göras. Däremot går det bra att anmäla sitt intresse för vecka nästkommande år. Bokningen öppnar den 1:a maj och då är det först till kvarn. Om fler personer har anmält sitt intresse för en specifik vecka avgörs vem som får veckan genom lottning av ordförande. Detta avgörs i början av maj.
Bokningsavgift om 500:- skall erläggas på Plusgiro 572 64-4 Brandkårens Idrottsklubb, i samband med att bokningen blivit bekräftad. Vid avbokning senare än 4 veckor innan aktuell vecka behåller BIK:en bokningsavgiften, alltså ingen återbetalning.
Kontakta stugfogde för KOD till nyckelbox.
Stugan hyrs ut till BIK:ens medlemmar med familjer och bekanta.
Stugskifte sker normalt på lördagar och lämnas i nystädat skick senast kl 12 på lördagen.
Stugan är fullt utrustad, här finns radio, TV, fullständig köksutrustning, spis med ugn och värmeskåp, micro, kyl, frys, kuddar och täcken. Det finns även 2st cyklar att låna.
Du måste ta med dig eget sänglinne och handdukar.
Aktiviteter Vår – Sommar – Höst
Vandringsleder
Det finns ett obegränsat urval av vandringsleder i det närbelägna Sonfjällets nationalpark. Även Skärsjövålen, Särvfjället, Klövsjöfjällen, Vemdalsfjällen och Björnrike erbjuder fina möjligheter för vandring.
Områderna har flera raststugor och vindskydd där man kan stanna till, göra upp eld, värma sig och äta medhavd matsäck.
Fiske
I den närbelägna Ljusnan kan fisket ge utdelning i både gädda, abbore, öring, harr, sik och lake. I omgivningarna finns också flera åar och sjöar där man kan få bäcköring och öring. Vintertid går det bra att pilka på fjällsjöarna. Glöm ej fiskekort som kan införskaffas i Hede Turistbyrå. Där kan ni även få information om lämpliga fiskevatten.
Kanot och kajak
Det finns många olika möjligheter att paddla kanot och kajak. Du kan hyra en kanot och göra dina egna turer om du inte vill följa de arrangerade turerna som finns. En del av de turerna sträcker sig ända in i Norge. Kanoting kan också kombineras med vandring. Valmöjligheterna är många.
Plocka bär
Bättra på hushållskassan eller skaffa godis till pannkakorna i vintermörkret. Här finns det gott om bär att plocka. Det nordiska guldet – hjortronen – är det säsong för i månadsskiftet juli – augusti.
Golf
Den golfintresserade kan kombinera sin fjällvistelse med golfspel. Inom bekvämt avstånd ligger Hedes golfbana vid Ljusnas strand. Banan byggdes 1992-1993.
Det finns också golfbanor i Klövsjö och Funäsdalen.
Jaktskyttebana
Skyttesektionen kanske ska åka hit och finslipa formen. Här finns trappbana, älgbana, korthålsbana och i anslutning till banan finns en jaktstig. Här finns möjlighet att jaga tjäder, orre och hare. Den som är ute i god tid kan också komma med i något lag till älgjakten.
Kvälls och natt-sport
För den dansante finns det möjligt att pricka in någon av kvällarna från slutet av maj till slutet av augusti när Hedes folkpark har uppträdande.
Andra aktiviteter
Hede har en Gokartbana.
Se fjällvärden från hästryggen, turer med ”Nordsvenskar” på fjället.
I Särvsjö finns en getfarm.
Heja fram Hede IK´s dam- eller herrlag i fotboll under maj – september
Besök en gammal Härjedalsk fäbod, Nyvallen vid Sonfjället. Om du är intresserad av hemslöjd utöver det vanliga finns det ett flertal platser att handla på.
Hede turistbyrå I en timmerstuga i Hede centrum finns Hede turistbyrå. Där kan du få all information, tips och svar på det mesta som rör Hedes omgivningar. Telefonnummret dit är 0684/106 89.
Aktiviter Vinter
Längdskidåkning
Det här området är ett riktigt eldorado för längdsskidåkning. Bara 300 meter från stugan på andra sidan Råndalsvägen ligger Oltjärn. Därifrån utgår ett flertal spår och leder från 2,5km upp till flera mil. Många av lederna går in i Sonfjällets nationalpark, en av Sveriges riktiga vildmarker med ett rikt djurliv och även en fast björnstam. Eftersom denna anläggning drivs av en familj så görs spåren helt ideellt vilket innebär att ni bör höra er för om det är några spår dragna först.
Skärsjövålen 12 km uppåt Råndalsvägen har också en spårcentral med preparerade spår i varierande längd och flera leder för längre turer. Skidstadion finns en liten bit utanför Hede by. Här är det världsklass på spåren.
Området mellan Björnrike, Vemdalen och Klövsjö är också mycket fint för turåkning. Med flera rast- och värmestugor på fjället
Funäsdalen ligger lite längre bort ca.7-8 mil, men där kan man utnyttja Europas längsta spårsystem med flera raststugor och fina möjligheter till turåkning.
Utförsåkning
Närmaste backe är Skärsjövålen den ligger 12 km vidare på Råndalsvägen uppåt fjället. Anläggningen där är lämplingen för de som inte är så avancerade och parfekt för familjer med mindre barn. Där finns också en spårcentral för längsskidåkning.
De mer kända backarna i närområdet är Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö. Avståndet till de här backarna varierar från 2,5 till 3,5 mil. Dessa backar har det mesta man kan önska sig både för proffs och för nybörjare.
Till Funäsdalsfjällen med sitt välutbyggda system för utförs- och längdskidåkning är det 7-8 mil.